Avaliação de estratégias para o aprimoramento do uso de recursos hídricos como fator impactante na produtividade do setor agroindustrial
Tipo
TCC
Data de publicação
2024
Periódico
Citações (Scopus)
Autores
Serafim Neto, Jamil
Orientador
Hara, Celso Minoru
Título da Revista
ISSN da Revista
Título de Volume
Membros da banca
Programa
Resumo
A sustentabilidade é um assunto amplamente discutido na Engenharia de Produção e
está ganhando cada vez mais destaque devido ao aumento do foco no desempenho
sustentável das empresas. Com o aumento da demanda mundial por alimentos, a
pressão sobre os recursos hídricos se intensificou. Na agroindústria, a água é utilizada
em diversas etapas do processo produtivo, desde a irrigação de cultivos até o
processamento e a lavagem de alimentos. No entanto, a falta de planejamento e o uso
inadequado da água têm gerado impactos negativos no meio ambiente e na
sociedade. Nesse contexto, o objetivo deste trabalho é apresentar estratégias e
alternativas destinadas ao aprimoramento do uso de recursos hídricos como fator
impactante na produtividade do setor agroindustrial. Uma das abordagens propostas
é a adoção de tecnologias de irrigação eficientes, como a Irrigação por aspersão, essa
técnica moderna minimiza o desperdício de água, garantindo que as plantas recebam
a quantidade ideal necessária para o seu desenvolvimento, promovendo a
uniformidade na distribuição da água. Outra estratégia discutida é o monitoramento e
a automação da irrigação. Este estudo contribuiu para o avanço do conhecimento
sobre sustentabilidade e Objetivos de Desenvolvimento Sustentável (ODS). Além
disso, ofereceu uma perspectiva abrangente sobre empresas do agronegócio
brasileiro, avaliando seu desempenho econômico, ambiental e social. Recomenda-se
para futuras pesquisas uma abordagem empírica com gestores de empresas
comprometidas com a sustentabilidade, especialmente no contexto do uso eficiente
da água, como a irrigação por aspersão.
Sustainability is a widely discussed topic in Production Engineering and is gaining more and more prominence due to the increased focus on the sustainable performance of companies. With the increase in global demand for food, pressure on water resources has intensified. In agribusiness, water is used in several stages of the production process, from crop irrigation to food processing and washing. However, the lack of planning and inadequate use of water have generated negative impacts on the environment and society. In this context, the objective of this work is to present strategies and alternatives aimed at improving the use of water resources as a factor impacting the productivity of the agro-industrial sector. One of the proposed approaches is the adoption of efficient irrigation technologies, such as sprinkler irrigation, this modern technique minimizes water waste, ensuring that plants receive the ideal amount necessary for their development, promoting uniformity in water distribution. Another strategy discussed is irrigation monitoring and automation. This study contributed to the advancement of knowledge about sustainability and the Sustainable Development Goals (SDGs). Furthermore, it offered a comprehensive perspective on Brazilian agribusiness companies, evaluating their economic, environmental and social performance. An empirical approach with managers of companies committed to sustainability is recommended for future research, especially in the context of efficient water use, such as sprinkler irrigation.
Sustainability is a widely discussed topic in Production Engineering and is gaining more and more prominence due to the increased focus on the sustainable performance of companies. With the increase in global demand for food, pressure on water resources has intensified. In agribusiness, water is used in several stages of the production process, from crop irrigation to food processing and washing. However, the lack of planning and inadequate use of water have generated negative impacts on the environment and society. In this context, the objective of this work is to present strategies and alternatives aimed at improving the use of water resources as a factor impacting the productivity of the agro-industrial sector. One of the proposed approaches is the adoption of efficient irrigation technologies, such as sprinkler irrigation, this modern technique minimizes water waste, ensuring that plants receive the ideal amount necessary for their development, promoting uniformity in water distribution. Another strategy discussed is irrigation monitoring and automation. This study contributed to the advancement of knowledge about sustainability and the Sustainable Development Goals (SDGs). Furthermore, it offered a comprehensive perspective on Brazilian agribusiness companies, evaluating their economic, environmental and social performance. An empirical approach with managers of companies committed to sustainability is recommended for future research, especially in the context of efficient water use, such as sprinkler irrigation.
Descrição
Palavras-chave
engenharia de produção , sustentabilidade , recursos hídricos , eficiência produtiva , production engineering , sustainability , water resources , productive efficiency